civilne-misije-isac-2502.jpg

„Србија и развијање система за учешће у цивилним операцијама ЕУ"

15. 12. 2017

Пуковник др Катарина Штрбац, директор Дирекције за европске интеграције и управљање пројектима, учествовала је на панелу „Србија и развијање система за учешће у цивилним операцијама ЕУ", који је одржан у оквиру Конференције о учешћу Србије у цивилним мисијама Европске уније, организоване од стране ISAC фонда – Центра за међународне и безбедносне послове. 


На панелу, поред пк Штрбац, учествовали су и амбасадор Бранимир Филиповић, вршилац дужности помоћника министра спољних послова за безбедносну политику, Владимир Атељевић - саветник министра у Министарству за европске интеграције и члан Преговарачког тима за Поглавље 31 – Спољна, безбедносна и одбрамбена политика, као и директор ISAC фонда Никола Петровић, који је имао улогу модератора овог панела.


На панелу су представљене досадашње активности, Министарства одбране, Министарства спољних послова и Министарства за европске интеграције, као и других институција на изградњи правног оквира и капацитета за учешће у цивилним мисијама, које се предузимају уз високи степен међу ресорне координације, што чини не само део важних активности Републике Србије у Преговарачком поглављу 31 – Спољна, безбедносна и одбрамбена политика, већ и потврду спољнополитичког позиционирања наше земље као одговорног партнера спремног да дели одговорност у одржању мира и стабилности на међународној сцени.

Наведена конференција, која је одржана 14. и 15. децембра 2017. године у оквиру пројекта „Развој националних капацитета Србије за учешће цивила у мисијама подршке миру", који се спроводи уз подршку Чешке развојне агенције, била је посвећена питањима изградње националних капацитета Србије за цивилни допринос операцијама подршке миру и менаџменту цивилних криза, при чему је посебан акценат стављен на анализу и начин функционисања система за слање цивилних експерата у мировне мисије ЕУ, лична искуства појединих цивилних експерата који су учествовали у раду цивилних мисија, као и на досадашњи учинак Републике Србије у овој области.

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас