SPS Sofia

„Утицај климатских промена и катастрофа на активности оружаних снага - изградња отпорности и умањење рањивости региона Балкана“

08. 07. 2016

 

Директор Дирекције за европске интеграције и управљање пројектима, пуковник др Катарина Штрбац, као део петочлане радне групе Министарства одбране и Војске Србије, учествовала је у периоду од  4. до 8. јула 2016. године у Републици Бугарској на истраживачкој радионици „Утицај климатских промена и катастрофа на активности оружаних снага - изградња отпорности и умањење рањивости региона Балкана“, финансираној кроз НАТО програм ''Наука за мир и безбедност'' (NATO Programm Science for Peace and Security).

 

Пуковник др Катарина Штрбац је била кодиректор радионице која је организована од стране НАТО Центра изузетности за кризни менаџмент и одговор на катастрофе (Crisis Mаnagement and Disasters Response Centar of Exelence) у Софији. Циљ активности био је да полазници схвате комплексност реалне претње климатских промена по безбедност на свим нивоима. Указано је на значај климатских промена и последицама које могу остварити на погоршање безбедносне ситуације на националном и регионалном нивоу, идентификоване су области од заједничког интереса које треба да поспеше будућу регионалну сарадњу како би одговор на угрожавање безбедности проузроковане климатском променама био целовит и ефикасан. Посебно је наглашена потреба изградње међусобног разумевања земаља региона, као и установљавања одрживих механизама будуће срадње.

 

Пуковник др Катарина Штрбац упознала је полазнике радионице са искуствима из поплава 2014. у Републици Србији. Нагласила је да је Војска Србије испунила све постављене задатке од стране надлежних цивилних институција на изузетно професионалан начин, чему су допринели врхунска обученост и изузетна мотивисаност припадника Војске Србије, као и одлична регионална сарадња. Такође је објаснила начине употребе Војске Србије у случају ванредних ситуација.

 

Радионица је имала међународни карактер где су поред представника Министарства одбране и Војске Србије присуствовали и представници државних управа, Mинистарстава одбране, оружаних снага и других међународних организација и цивилних институција Републике Бугарске, САД, Велике Британије, Републике Турске, Републике Грчке, Републике Албаније, Републике Македоније, Босне и Херцеговине, Републике Румуније, Украјине, Грузије и Бразила.

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас