201221_01.jpg

Друга сесија семинара о родној равноправности у сектору безбедности

20. 12. 2021

 Циљ сесије био је да се тема родне равноправности приближи што већем броју припадника Министарства одбране и Војске Србије, првенствено кроз приказ општег правног оквира који чине Резолуција СБ УН 1325 и пратеће резолуције, као и национални закони, стратегије и акциони планови из ове области. Тежиште рада било је усмерено на сагледавање институционалног и нормативног оквира којим се обезбеђује повећана заступљеност, укљученост и одлучивање жена у свим процесима који се тичу очувања мира и безбедности и развијања механизама превенције, ради повећања безбедности жена у миру, конфликту и постконфликтном опоравку друштва у кризним и ванредним ситуацијама.

Друга сесија одржана на Златибору, наставак је прве, која је реализована у Аранђеловцу од 1. до 3. децембра. Учесницима обе сесије представљени су узроци и појавни облици дискриминације жена, инструменти и механизми за њено спречавање, као и основни појмови у вези са родно заснованим насиљем и заштитом против њега.

Министарство одбране политику једнаких могућности и родну равноправност спроводи као један од стратешких циљева, тежећи што бољим резултатима и стандардима, а уважавајући потребе система одбране, потенцијал жена које улазе у систем, специфичности наслеђеног стања, као и искуства и примере добре праксе развијених земаља и земаља региона.

Лидерско ангажовање Министарства одбране и Војске Србије у изради и спровођењу Националног акционог плана (НАП) за примену Резолуције 1325 Савета безбедности УН – „Жене, мир и безбедност" у Републици Србије омогућило развијање механизама за спровођење родних политика и идентификовање и спречавање родне дискриминације.

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас