BR. 1 KATARINA.jpg

Конференција „Европа у више брзина: продубљивање безбедносне и одбрамбене политике”

23. 06. 2017

Представници Дирекције за европске интеграције и управљање пројектима, заједно са осталим представницима Сектора за политику одбране Министарства одбране, који се баве питањима приступања Републике Србије Европској унији, посебно питањима Заједничке безбедносне и одбрамбене политике, присуствовали су конференцији „Европа у више брзина: продубљивање безбедносне и одбрамбене политике”, која је одржана 06. јуна 2017. године у хотелу Crown Plaza у Београду, у организацији Центра за међународне и безбедносне послове из Београда (ISAC фонд).

Намера организатора је да, у склопу свог вишегодишњег програма „Заједничка спољна и безбедносна политика и приступање Србије Европској унији”, уз учешће еминентних стручњака из ове области, допринесе подизању свести о значају спољне и безбедносне политике ЕУ, као и разматрање садашње и будуће улоге Србије у њеним оквирима.

Конференцију је обележило учешће Маркуса Едерера (Markus Ederer), државног секретара Министарства спољних послова Савезне Републике Немачке, Ангелине Ајхорст (Angelina Eichorst), директорке за Западну Европу, Западни Балкан и Турску у Европској спољнополитичкој служби и в.д. председника Владе и министра спољних послова Р. Србије Ивице Дачића.

Маркус Едерер је изразио уверење да Србија јасно следи своје стратешко опредељење а то је чланство у Европској унији и да јој је у том смислу потребно дати пуну аутономију како би могла самостално да креира свој пут и да бира своје савезнике.

Ангелина Ајхорст је истакла чињеницу да је Србија, несумњиво, део Европске породице и да се нада да ће мир и напредак који је карактерисао Европску унију у последњој деценији, бити могућ и за земље Западног Балкана.

Министар Дачић је нагласио посвећеност Србије европским вредностима и даљој интеграцији наше земље са Европском унијом али је уједно и позвао ЕУ да уложи додатан труд и разумевање позиције Србије када је у питању Косово и Метохија.


Интегрални говор министра Дачића на конференцији можете погледати овде.

 

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас