BR. 1.JPG

Корак напред - ускоро и српски цивили у мировним мисијама под окриљем УН, ЕУ и ОЕБС

09. 11. 2017

Дводневна конференција о успостављању система за учешће цивилних експерата у мултинационалним операцијама ОЕБС, ЕУ и УН одржана је 7. и 8. новембра у Палати Србија у Београду.

 

Организатори скупа, који је отворио Министар одбране Александар Вулин, су Министарство одбране Републике Србије и Мисија ОЕБС у Србији. На отварању су говорили и шеф делегације ЕУ у Републици Србији амбасадор Сем Фабрици, шеф Мисије ОЕБС у нашој земљи амбасадор Андреа Орицио и помоћница министра за Европске интеграције Ксенија Миленковић.

 

Министар Вулин је истакао да Министарство одбране као и читаво наше друштво има снажна и дубока искуства када су у питању мировне мисије.

 

„Још из времена претходних држава којима смо припадали, од Синајског полуострва па наовамо, Министарство одбране је било тамо где је било тешко, где је требало успоставити мир, сачувати га или учествовати у обнови простора који је био девастиран ратом и политичким сукобима. Он је истакао да се 341 припадник Министарства одбране и Војске Србије налази на простору од Кипра до Централноафричке Републике, Сомалије и Либана и помаже људима да свој живот учине бољим.За идућу годину Министарство одбране је предвидело да кроз мировне мисије прође седам стотина наших припадника. Време је да Србија учини и корак напред, да искорачи и почне да учествује и у цивилним мисијама. Не зато што је то део овог или оног поглавља, већ зато што је то добро и корисно за Републику Србију, да ширимо утицај наше земље, а утицај се шири и те како када учествујете у мировним мисијама, када показујете колико сте способни, организовани и спремни и када показујете да, осим ваше Војске, с којом је свет већ упознат, имате и цивиле који могу да учине пуно добра тамо где буду послати” - рекао је министар одбране.

 

Помоћница министра за Европске интеграције Ксенија Миленковић, на отварању конференције говорила је о значају учешћа у војним и цивилним мисијама Европске уније и УН за процес усклађивања политике и законодавног оквира у контексту отварања поглавља 31 - заједничке спољне и безбедносне политике.

 

Шеф делегације Европске Уније у Републици Србији , амбасадор Сем Фабрици истакао је да Србију све више доживљавају као партнера у сектору безбедности и одбране и да она већ пружа велики допринос у мисијама у оквиру заједничке безбедносне и одбрамбене политике те да се учешће Србије у тим мисијама посебно цени због професионализма, посвећености и знања људи из Србије.

 

Шеф Мисије ОЕБС у Србији, амбасадор Андреа Орицио поручио је да је поносан што је његова организација, уз Министарство одбране, домаћин скупа те да конференцију види као прилику за продубљивање партнерства и реализацију циља да се Србија у потпуности осећа као власник једног функционалног система упућивања цивила који је регулисан добро усклађеним сетом правила која спроводе професионалци.

 

Сесије првог дана конференције, које је модерирала пуковник др Катарина Штрбац, директор Дирекције за Европске интеграције и управљање пројектима Сектора за политику одбране, биле су посвећене прегледу најбоље европске праксе у смислу законодавног оквира који омогућава привремено упућивање цивилних експерата у мултинационалне операције.

 

Други дан скупа био је резервисан за питања развоја људских и институционалних капацитета који су од виталног значаја за учешће цивилних стручњака у мултинационалним операцијама при ОЕБС, ЕУ и УН. О том питању се разговара и у контексту процеса придруживања Србије Европској унији односно у оквиру преговарачког поглавља 31 јер су цивилне мировне операције важан елеменат спровођења спољне безбедносне и одбрамбене политике Европске уније.

                               

 

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас