001.jpg

Министарски округли сто посвећен представљању Друге регионалне студије „Положај жена у оружаним снагама на Западном Балкану“

07. 12. 2021

 Министар Стефановић је, обраћајући се учесницима скупа, истакао да су Министарство одбране и Војска Србије искрено прихватили политику једнаких могућности и концепт родне равноправности, као једно од својих стратешких опредељења, као и да стратешки и плански спроводе мере за повећање заступљености жена и њихово равноправно учешће у реализацији свих задатака.

Министар Стефановић је указао и да је регионална сарадња за нас веома важан инструмент у домену промовисања и спровођења Резолуције Савета безбедности 1325 „Жене, мир и безбедност“.

Према његовим речима, Србија наставља да води дијалог са својим партнерима у свету у вези са родним аспектима и додао да су UNDP и SEEAC фактички два најзначајнија партнера Министарства одбране и Војске Србије у области родних питања.

Представници земаља учесница потписали су и заједничку Декларацију о подршци родној равноправности у реформи сектора безбедности на Западном Балкану, у којој су се сложили да ће сарађивати на конкретним активностима и пројектима од заједничког интереса у вези са промовисањем различитости и принципа родне равноправности.

Шеф Канцеларије UNDP SEEAC у Србији Бојана Балон на округлом столу представила је резултате и налазе регионалне студије и приручника, са анализом резултата земаља учесница на националном нивоу и напретка у области родне равноправности.

У уводном излагању директорка Регионалног бироа UNDP за Европу и Заједницу независних држава Мирјана Спољарић Егер истакла да је овај скуп снажан подстицај јачању регионалне сарадње и нагласила подршку коју UNDP даје регионалним иницијативама и активностима у домену унапређења принципа родне равноправности у министарствима одбране и оружаним снагама.

На скупу, на коме су учествовали министри одбране Србије и Црне Горе, државни секретар Министарства одбране Северне Македоније и секретар Министарства одбране Босне и Херцеговине, сагледани су тренутно стање, као и модалитети за јачање регионалне сарадње у домену родне равноправности.  Дирекција за европске интеграције и управљање пројектима СПО МО је координирала организацију ове министарске посете.

 

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас