naslovna.jpg

Одржани састанак са представницима Савезног Министарства одбране и спорта Р. Аустрије

28. 07. 2017

 

 
У организацији Дирекције за европске интеграције и управљање пројектима 28. јула 2017. године одржан је састанак представника Министарства одбране и Војске Србије са представницима Савезног Министарства одбране и спорта Р. Аустрије, на тему могућих донација СМОС Р. Аустрије Војсци Србије за потребе ангажовања током миграторних криза. Нашу делегацију предводила је директорка Дирекције за европске интеграције и управљање пројектима пуковник др Катарина Штрбац, а делегацију Р. Аустрије бригадни генерал Густав Густенау, заменик начелника Дирекције за безбедоносну политику СМОС Р. Аустрије. Састанку је присуствовао и изасланик одбране Р. Аустрије у Београду пуковник Томас Ахамер.
 
Број билатералних сусрета Министарства одбране и Војске Србије и Савезног Министарства одбране и спорта Р. Аустрије у претходном периоду, довољно говори о интензитету сарадње у области одбране, као и развијеним односима, који се односе на унапређење сарадње у многим аспектима система одбране, међу којима посебно место заузима и актуелна миграторна криза.
 
Састанак је отворила пуковник др Катарина Штрбац која се осврнула на актуелну миграторну кризу и истакла да она представља велики изазов за стабилан и просперитетан Балкан, при чему је констатовала да Р. Аустрија пружа велики допринос обезбеђивању трајне стабилности у нашем региону. Истакла је да, иако није чланица Европске уније, Р. Србија као земља кандидат, настоји да пружи адекватан одговор на актуелну мигрантску кризу, као одговоран члан међународне заједнице. Министарство одбране и Војска Србије својим капацитетима настоје да буду део решења у европским оквирима, јер је миграторна криза најважније питање са којим се данас суочава Европска унија и тражи решавање без одлагања. 
 
Током састанка, истакнут је значај одржавања континуитета међусобног дијалога на високом нивоу, у циљу афирмације и интезивирања будуће сарадње две стране. Такође, размењени су ставови о потенцијалним донацијама Р. Аустрије који непосредно доприносе повећању функционалних и оперативних способности Војске Србије, као и модалитети њихове реализације у току 2017. године.
 
На крају састанка наглашено је обострано задовољство постојећом сарадњом и сагледане су могућности њеног унапређења. Посебно је указано на константан тренд повећања процента реализације планираних активности војне билатералне сарадње, као и неопходност заједничког деловања у области миграторне кризе, што указује на озбиљност у планирању и заједничкој реализацији обострано договорених активности.
 
 

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас