CMDRCoE04.jpg

Посета институцијама МО Републике Бугарске и Центру изузетности за управљање кризама

16. 09. 2021

 Делегација Дирекције за европске интеграције и управљање пројектима Сектора за политику одбране Министарства одбране Републике Србије посетила је у периоду од 13. до 15. септембра 2021. године Републику Бугарску. Том приликом вођени су разговори са представницима Директората за политику одбране и планирање и Директората за политику наоружања Министарства одбране Републике Бугарске, НАТО Центра изузетности за управљање кризама и одговор на катастрофе (CMDR COE), као и Факултета националне одбране и безбедности Војне академије „Г. С. Раковски“, са седиштем у Софији.

Централна тема експертских разговора вођених у току посете била је размена искустава из области управљања пројектима од значаја за одбрану који се финансирају ванбуџетским средствима - кроз донације и из фондова међународне развојне помоћи. Сусрет је омогућио размену корисних информација и знања међу цивилним и војним експертима. Анализирана су искуства из коришћења фондова Европске уније за финансирање пројеката значајних за ресор одбране и ширу друштвену заједницу који нису усмерени на повећање оперативних способности оружаних снага.

Разматране су могућности за израду заједничких вишегодишњих пројеката, узајамну обуку кадра и нормативно регулисање техниче сарадње. Представници Факултета националне одбране и безбедности Војне академије „Г. С. Раковски“ посебно су исказали интересовање за унапређење сарадње у научноистраживачком раду из области одбране и безбедности са Универзитетом одбране и другим надлежним јединицама Министрства одбране Републике Србије, као и заједничко објављивање резултата истраживања у међународним оквирима. 

 

 

Извор:

https://rndc.bg/en/visit-of-a-delegation-from-the-republic-of-serbia

https://www.cmdrcoe.org/menu.php?m_id=27&n_id=235

 

 

 

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас