broj1.jpg

Припадници Министарства одбране и Војске Србије на обуци о родно одговорном буџетирању

22. 03. 2022

Дирекција за европске интеграције и управљање пројектима је у сарадњи са Канцеларијом УН Women у Републици Србији организовала једнодневну обуку за припаднике организационих јединица МО и ВС под називом  „Родно одговорно буџетирање“ , која је одржана данас у Београду.

 Радионицу је у име Министарства одбране отворила госпођа Катарина Павичић, помоћник министра одбране за буџет и финансије, нагласивши да  је Министарство одбране међу првим  ресорима у Влади Републике Србије почело да примењује праксу родно одговорног буџетирања, као и да се према до сада оствареним резултатима у тој области нарочито истиче. Захвалила је организатору на организовању обуке и изразила очекивања за да ће сарадња бити настављена и у наредном периоду. Истакла је да едукација у области родно одговорног буџетирања има изузетан значај за Министарство одбране, као и да процес спровођења Националног акционог плана (НАП) за примену Резолуције 1325 Савета безбедности УН - Жене, мир и безбедност у Републици Србији представља један вид уградње механизама родно одговорног буџетирања који траје још од 2015.године. Имајући у виду чињеницу да унутар МО и ВС и даље постоје отворена питања, пре свега у области родне анализе буџета, односно планирања, госпођа Павичић је исказала наду да ће предметна обука допринети унапређењу знања и олакшати будућу имплементацију принципа родно одговорног буџетирања у поступак планирања и извршења буџета у МО и ВС.

У име Канцеларије УН Women у Републици Србији, присутнима се обратила госпођа Оља Јанковић Лековић, пројектна координаторка која је истакла да је Министарство одбране од самог почетка укључено у реформу јавних финансија и да представља пример добре праксе када је у питању родно одговорно буџетирање. Она је нагласила да родно одговорно буџетирање не подразумева одвајање буџета на мушки и женски, већ да се родна перспектива узима у обзир у свим фазама од планирања буџета до његове реализације, а све у циљу разматрања различитих потреба како мушкараца тако и жена.

Обуку је водила Вишња Баћановић, експерт за увођење родне перспективе у јавним политикама.

 

 

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас