JOV_8312.JPG

Разговори са представницима Савезног Министарства одбране и спорта Р. Аустрије

10. 02. 2017

 

Експертски разговори представника Министарства одбране и Војске Србије са представницима Савезног Министарства одбране и спорта Р. Аустрије, одржани су 10. фебруара 2017. године у  Министарству одбране. Током састанка, разговарано је могућим донацијама под окриљем СМОС Р. Аустрије, за потребе Војске Србије у ангажовању током миграторних криза. Састанку су, поред осталих, присуствовали државни секретар г. Ненад Нерић, бригадни генерал Илија Тодоров, бригадни генерал Густав Густенау заменик начелника Дирекције за безбедоносну политику СМОС Р. Аустрије, пуковник др Катарина Штрбац и изасланик одбране Р. Аустрије у Београду пуковник Томас Ахамер.

 

Број билатералних сусрета Министарства одбране и Војске Србије и Савезног Министарства одбране и спорта Р. Аустрије у претходном периоду, довољно говори о интензитету сарадње у области одбране, као и развијеним односима, који се односе на унапређење сарадње у многим аспектима система одбране, међу којима посебно место заузима и актуелна миграторна криза.

 

Експертске разговоре је отворио државни секретар г. Ненад Нерић који је изјавио да актуелна миграторна криза представља велики изазов за стабилан и просперитетан Балкан, при чему је констатовао да Р. Аустрија пружа велики допринос у циљу обезбеђивања трајне стабилности у нашем региону.  У свом даљем излагању, он је навео да иако није чланица Европске уније, Р. Србија као земља кандидат настоји да пружи адекватан одговор на актуелну мигрантску кризу, као одговоран члан међународне заједнице. Такође, државни секретар г. Ненад Нерић је нагласио да Министарство одбране и Војске Србије својим капацитетима настоји да буде део решења у европским оквирима, јер је миграторна криза најважније питање са којим се данас суочава Европска унија и тражи решавање без одлагања. 

 

Током састанка, истакнут је значај одржавања континуитета међусобног дијалога на високом нивоу, у циљу афирмације и интезивирања будуће сарадње две стране. Такође, размењени су ставови о потенцијалним донацијама Р. Аустрије који непосредно доприносе повећању функционалних и оперативних способности Војске Србије, као и модалитети њихове реализације у току 2017. године.

 

На крају састанка, наглашено је обострано задовољство постојећом сарадњом и сагледане су могућности да се она унапреди. Посебно је указано на константан тренд повећања процента реализације планираних активности војне билатералне сарадње. Констатована је неопходност заједничког деловања у области миграторне кризе, што указује на озбиљност у планирању и заједничкој реализацији обострано договорених активности.

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас