VRSAC4.jpg

Развој националних капацитета за учешће цивилних експерата у мировним мисијама Европске уније

30. 06. 2017

 Представници Дирекције за европске интеграције и управљање пројектима Министартсва одбране, заједно са представницима Генералштаба Војске Србије, учествовали су на дводневном радном састанку одржаном у Вршцу, у периоду од 29 – 30. јуна 2017. године, на тему даљег развоја националних капацитета Републике Србије за учешће цивилних структура у мировним мисијама Европске уније.

Састанак је организовао Центар за међународне и безбедносне послове (ISAC фонд), као део низа активности у оквиру пројекта „Подршка развијању националних капацитета Републике Србије за цивилни допринос операцијама подршке миру и менаџмента цивилних криза“. Поред припадника Министарства одбране и Војске Србије, састанку су присуствовали и представници Министарства спољних послова и Министарства за европске интеграције.
Циљ састанка била је разрада нацрта раније израђеног Акционог плана, који за циљ има превазилажење изазова у развоју националних капацитета за учешће цивилних експерата у мултинационалним операцијама. Такође, представљена је и компаративна анализа правног оквира за неколико европских земаља у циљу проналажења најбољег модела који би, у складу са Законом у употреби Војске Србије и других снага одбране у мултинационалним опрацијама ван граница Републике Србије, омогућио експертима из Србије да учествују у цивилним мисијама. 
Посебна пажња била је посвећена изради програма за обуку цивила, као и анализи капацитета организационих јединица Војске Србије које ће учествовати у овом процесу.
У складу са закључцима састанка, договорене су даље активности које се односе на коначно усаглашавање Акционог плана на новоу Подгрупе Министарства одбране и Војске Србије задужене за обезбеђивање законског оквира и јачањe институционалних капацитета за учешће Републике Србије у цивилним мисијама Европске уније, а који ће Министарство спољних послова ускоро упутити Влади Републике Србије на усвајање.
 

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас