Fruska gora

Семинар о цивилним капацитетима у мултилатералним мисијама

25. 11. 2016

 

Припадници Министарства одбране и Војске Србије, на челу са пуковником др Катарином Штрбац, директором Дирекције за европске интеграције и управљање пројектима СПО МО, присуствовали су дводневном Семинару о цивилним капацитетима у мултилатералним мисијама који представља део пројекта „Развој националних капацитета Србије за учешће цивила у мисијама подршке миру”. Семинар је реализован у организацији Центра за међународне и безбедносне послове (ISAC фонд) из Београда, 24.-25. 11. 2016. године на Фрушкој гори. О наведеној теми говорили су представници Министарства спољних послова Републике Србије, Министарства одбране и Војске РС и Кабинета министра без портфеља задуженог за европске интеграције, који у оквиру Преговарачког поглавља 31 (Спољна, безбедносна и одбрамбена политика) и подгрупе МО и ВС у оквиру Поглавља 31 раде на обезбеђивању законског оквира и јачању институционалних капацитета за учешће Републике Србије у цивилним мисијама Европске уније. Свој допринос дали су представници организација цивилног друштва ISAC фонд и Београсдки центар за безбедносну политику.

 

Битна искуства у вези цивилног доприноса операцијама подршке миру и менаџмента цивилних криза изнели су представници Министарства спољних послова Републике Чешке и Института за безбедносне студије из Прага као и шеф одсека за развој међународних капацитета из Центра за међународне мировне операције (ZIF) из Савезне Републике Немачке.

 

Обраћајући се присутнима пуковник др Катарина Штрбац истакла је значај доприноса који Република Србија даје oчувању мира у свету, између осталог и учешћем у мултинационалним операцијама. У прилог томе говоре чињенице да су у току претходне године припадници МО и ВС учествовали у 11 мултинационалних операција, од чега у седам под мандатом Уједињених нација и четири војне операције Европске уније, те да је до краја 2016. године планирано учешће у мултинационалним операцијама до 720 припадника система одбране. Постоји јасна тенденција да се у наредним годинама наш допринос додатно повећа кроз упућивање цивилних експерата у мултинационалне операције за управљање кризама, надзор и усмеравање демократских процеса, мирно разрешење конфликата, постконфликтну реконструкцију, изградњу институција и осигурање дуготрајног мира.

 

Уважавајући искуства тзв. чешког и немачког модела која су изнесена током семинара закључено је да Министарству спољних послова Републике Србије, као носиоцу наведеног пројекта, уз стручну помоћ Министарства одбране и осталих релевантних институција, предстоји одговоран посао, пре свега на обезбеђењу законског оквира за упућивање цивила у мултилатералне мисије. Стога је размена искустава кроз овакве и сличне семинаре од изузетног значаја и то је пракса коју треба наставити.  

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас