0912_001 (Medium).jpg

Семинар у области родне равноправности у организацији UN WOMEN у Републици Србији

09. 12. 2021

 Циљ семинара се односио на унапређење постојећег знања учесника у оквиру институционалног и нормативног оквира Министарства одбране и Војске Србије на основу Резолуције УН СБ 1325 – Жене, мир и безбедност, Закона о родној равноправности Републике Србије и Стратегије за родну равноправност од 2021. до 2030. године, којима се обезбеђује већа заступљеност, укљученост и одлучивање жена у свим процесима који се односе на очување мира и безбедности, развијања механизама превенције ради повећања безбедности жена у миру, конфликту и постконфликтном опоравку друштва у кризним и ванредним ситуацијама.

Семинар су име Министарства одбране отворили пк Снежана Васић, саветница министра одбране за спровођење Националног акционог плана за примену Резолуције УН СБ 1325 у МО и ВС и пк Роберт Кордик, директор Дирекције за европске интеграције и управљање пројектима СПО.

У име Канцеларије UN WOMEN у Републици Србији, присутнима се обратила шефица Канцеларије г-ђа Милана Рикановић која је истакла да су Министарство одбране и Војске Србије остварили значајне резултате у имплементацији Резолуције УН СБ 1325 и изнела очекивање да ће трећа израда НАП-а за период од 2022. до 2025. године омогућити веће учешће и видљивост жена у систему одбране и сектору безбедности. Такође, она је нагласила да је ове године од стране Владе Р. Србије усвојен сет закона и стратегија које се односе на унапређење родне равноправности и заштите од дискриминације, при чему је веома важно повећати финансијска средства ради остварења дефинисаних циљева у наведеним областима.

 

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас