DSC01524 (1).JPG

Стигла опрема из пројекта ИПА 2014 „Обнова последица поплава – израда мапа угрожености и мапа ризика поплављених подручја на територији Републике Србије“

08. 08. 2017

Дана 8. августа 2017. године извршен је технички пријем "LiDAR" камере вредности 1.140.000 евра за потребе Војногеографског института Генералштаба Војске Србије, и започела реализација пројекта ИПА 2014 „Обнова последица поплава – израда мапа угрожености и мапа ризика поплављених подручја на територији Републике Србије“. 

 
Министарство одбране и Војска Србије, заједно са Канцеларијом за управљање јавним улагањима Владе Р. Србије, Републичким геодетским заводом, Републичким хидрометеоролошким заводом и јавним водопривредним предузећима од јуна 2014. године учествују у реализацији овог пројекта чији је циљ израда мапа угрожености и мапа ризика терена од поплава. 
 
Предвиђено је да Војногеографски институт Генералштаба Војске Србије, у складу са пројектом спроведе снимање терена из ваздуха са аерофотограметријском "LiDAR" камером (Light Detection and Ranging camera) ради израде дигиталног модела терена, мапа угрожености и мапа ризика терена, које ће служити за превенцију поплава и других узрока ванредних ситуација на територији Р. Србије.
 
Остатак опреме који се односи на пратећи софтвер за обраду података снимања (Bentley Microstation, Terra Solid) и нивелира у износу од 215.000 евра, биће примљен у просторијама Војногеографског института средином августа 2017. године. Поред тога, пројектом је предвиђена и набавка GPS уређаја, информатичке опреме и два теренска возила у вредности од 140.000 евра, чији се пријем очекује до новембра 2017. године према динамичком плану спровођења пројекта ИПА 2014.
 
На основу искустава из овог пројекта, евидентан је потенцијал система одбране који је могуће употребити и значајно унапредити индиректним ангажовањем Министарства одбране и Војске Србије и у наредним ИПА пројектима за потребе процеса приступања Европској унији од ширег друштвеног значаја у областима попут: ванредних ситуација, инфраструктуре, здравства и здравствене заштите, људских ресурса, информационих система, образовања, енергетске ефикасности, заштите животне средине, културе и сл.
 
  
Чињеница коју додатно овај пројекат потврђује је да Министарство одбране и Војска Србије својим капацитетима могу пружити изузетан допринос у циљу постизања инклузивног, иновативног и безбедног европског друштва, у својим даљим пројектним активностима од интереса за Р. Србију.
 

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас